понеделник, 17 декември 2007 г.

Сиропиран сладкиш без яйца (Тишпищи син гуевос)

за тестото
1 ч. вода
1 ч. олио
4 с.л. маргарин
3 ч. брашно
3 ч. грис
1 бакпулвер

за плънката:
1/2 ч. захар
1 ч. орехи (смлени)
1 ч. бадеми (смлени)
1 с.л. сусам
2 ч.л. канела

за сиропа:
1 и 1/2 ч. вода
1 и 1/2 ч. захар
2 с.л. лимонов сок

Маргаринът, олиото и водата се слагат на котлон да заврат. Прибавят се брашното, гриса и бакпулвера. Получава се меко тесто, което се меси и се разделя на 2 части. едната част се разстила на дъното на намазана тава, поръсва се плънката и се покрива с втората кора. Разрязва се на квадрати или ромбове и се пече на предварително загрята на 180° фурна. Като се опече и стане златисто се вади и се залива със студения сироп.
аз слагам и розова вода в сиропа

Този сладкиш се прави за Ханука.
източникът е Анави

Няма коментари: